نقد، بررسی و نظرات کتاب تنهایی پر هیاهو - بهومیل هرابال
4.2
28 رای
مرتبسازی: پیشفرض
خیلی بیپروا و زیبا به داستان تباه شدن زندگی و جوانی آدمهای خرد جامعه_ یا همان عوام الناس_ تحت سلطه حکومتهای توتالیته و خودکامه قرن بیستم میپردازد. شاید کتاب به نوعی برداشتی سورئال از زندگی خود نویسنده باشد که ارزش دارایی اش_ که همان کتابهایش است_ را فقط خودش میداند درحالی که برای دیگران ارزشی ندارد، اگر میخواهید یک داستان دور از کش و قوس بخوانید و برای دقایقی از دغدغههای زندگی دور باشید کتاب خوبی است
کتابی نیست که هرکسی اون رو بپسنده یا اگه موضوع رو دوست داشته باشه حال سبک نوشتاری اون رو داشته باشه. کسایی که سمفونی مردگان رو دوست داشتن. کسایی که توصیفات اگزیستانسیالیستی داستان گدا اثر غلامحسین ساعدی براشون جذاب بوده از این کتاب هم خوشش میادولی خواندن این اثر علاوه بر اینکه حال روزهای اسفناک یک حکومت کمونیستی را برای من نمایش داد، من رو نسبت به شناخت فرهنگ و سرگذشت مردم چک ترغیب کرد
و اما کتاب، داستان درباره زندگی مردی به نام هانتا است که در یک زیرزمین تاریک کار میکند و وظیفهاش خمیر کردن کتابهای غیرضروری و کاغذهای باطله است. او با وجود این کار روزمره خستهکننده، عاشق کتاب و دانش است و بسیاری از کتابهایی که برای نابودی به او سپرده میشوند را میخواند و برخی را نگه میدارد. هانتا زندگی سادهای دارد، اما ذهنش با اندیشههای فیلسوفان، شاعران و نویسندگان بزرگ پر شده است. در میان این تضاد بین دنیای بیرونی خشن و زندگی درونی غنی، هانتا به دنبال معنایی برای زندگی خود است.
مفاهیم اجتماعی جالبی دارد مثلا روند خمیر کردن کتابها نماد تخریب ارزشهای انسانی و فرهنگی توسط نظامهای بوروکراتیک و ماشینی است.
یا هانتا در دنیایی زندگی میکند که با سرعت در حال بیارزش کردن دانش و فرهنگ است. او نمادی از انسان مدرنی است که در جستجوی معنا در میان بیمعنایی است.
در مجموع در جمع دوستان نظر کلی این بود
«تنهایی پر هیاهو» اثری است که با ترکیب داستانی ساده و مضامینی عمیق، تأثیری ماندگار بر خواننده میگذارد. این کتاب را میتوان از زوایای مختلفی مانند فلسفه، روانشناسی و جامعهشناسی تحلیل و نقد کرد.