معرفی و دانلود کتاب آفاق حقیقت در سپهر شریعت: گفتگوی حامد زارع با سید مصطفی محقق داماد
برای دانلود قانونی کتاب آفاق حقیقت در سپهر شریعت و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب آفاق حقیقت در سپهر شریعت: گفتگوی حامد زارع با سید مصطفی محقق داماد
کتاب آفاق حقیقت در سپهر شریعت اثری است که مصاحبه و گفتگوهای حامد زارع با سید مصطفی محقق داماد، مجتهد برجسته را دربردارد. گفتگوهای گردآوری شده در این کتاب بر موضوعات مختلف حوزههای عقل و شرع متمرکز است و علاوه بر ارائهی اطلاعاتی در باب زندگی شخصی و فکری محقق داماد، به شرح مسائلی متعددی نظیر فقه و اصول، تاریخ تفکر و اندیشهی معاصر میپردازد.
دربارهی کتاب آفاق حقیقت در سپهر شریعت
سید مصطفی محقق احمدآبادی که با نام محقق داماد (Mostafa Mohaghegh Damad) شناخته میشود، یکی از مجتهدان و حقوقدانان نامآشنای کشور است. او علاوهبر اینکه ریاست گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم ایران را عهدهدار است، در هیئت امنای سازمان اسناد و کتابخانهی ملی جمهوری اسلامی ایران نیز عضویت دارد. حامد زارع، روزنامهنگار سرشناس ایرانی در کتاب آفاق حقیقت در سپهر شریعت گفتگوهای مفصل خود با سید مصطفی محقق داماد را گرد آورده تا افکار و نظریات این مجتهد را برای مخاطبان علاقهمند روشن سازد.
حامد زارع با انجام این گفتگوها و گردآوری آنها در قالب یک کتاب سعی دارد با مرور حیات فکری محقق داماد توجه مخاطب را به تفکر در باب مسائل معاصر در باب شرع و عقل و همینطور اهمیت تفکر انتقادی جلب کند. او پیش از هر چیز اطلاعات مختصر و در عین حال جامعی را دربارهی شخصیت سید مصطفی محقق داماد ارائه میکند و پس از آن در فصل اول به سراغ زندگی و کارنامهی فکری وی میرود. در فصول بعدی نیز پرسش و پاسخهایی حول موضوعات فقه و اصول، تاریخ اندیشه، اندیشهی معاصر، فلسفهی اسلامی و معارف دینی مطرح میکند.
بیان روان و توضیحات کامل محقق داماد به مخاطب کمک میکند تا در کنار آشنایی با زندگینامهی این مجتهد، سیر فکری و سبقهی مطالعاتی او را نیز بشناسد. حامد زارع، محقق داماد را از مجتهدانی میداند که قادر است به آرای فقهی خود از لحاظ اجتماعی و سیاسی تداوم ببخشد و دیدگاهها و نظراتش را بدون هرگونه محافظهکاری ارائه دهد. کسی که از ابراز این عقیده که جهل دینی، بلایی برای جامعه است واهمهای ندارد و به موازات اینکه جزماندیشی چپ را نکوهش میکند، استبداد و انحراف دینی را هم مورد نقد قرار میدهد.
به همین سبب کتاب آفاق حقیقت در سپهر شریعت ازجمله آثار مهمی محسوب میشود که میتواند درک بهتر و عمیقتری را نسبت به نگاه سید مصطفی محقق داماد به مخاطب عرضه کند تا از نگاه این اندیشمند دینی به مسائل و دغدغههای عصر حاضر نگاه بیندازد. کتابی که تمرکز اصلی خود را بر پرسشها و مسائل فکری نسل امروز در باب عقل و شرع معطوف داشته است.
این کتاب شایستهی تأمل از سوی انتشارات ققنوس به چاپ و نشر رسیده و در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.
کتاب آفاق حقیقت در سپهر شریعت برای چه کسانی مناسب است؟
علاقهمندان به عرصهی فلسفهی اسلامی و بهخصوص افرادی که در پی پاسخگویی به مسائل حوزهی شریعت هستند، این اثر برایشان جالب توجه خواهد بود.
در بخشی از کتاب آفاق حقیقت در سپهر شریعت: گفتگوی حامد زارع با سید مصطفی محقق داماد میخوانیم
در این بخش مىخواهم درباره حکیم مسلمان طرح بحث کنم. در دنیاى اسلام چه کسى متفکر و به عبارت دقیقتر حکیم محسوب مىشود؟ به نظر شما ویژگىهاى یک حکیم مسلمان چیست؟
اگر بخواهیم پاسخ به این پرسش اصیل را احاله به انتزاع بکنیم، مىتوانیم چند گزاره کلى بگوییم و بحث را ببندیم. ولى به نظر من باید به صورت انضمامى بحث را پیش ببریم. به همین خاطر شما را به تاریخ اندیشه و حکمت در دنیاى اسلام ارجاع مىدهم. سیر تاریخى حکمت اسلامى از مکتب مشاء آغاز مىشود. مشاء واژه معربِ واژه لاتین Peripatetic به معناى راهرونده است و از این جهت بوده که ارسطو هنگام تدریس راه مىرفته است. مشائیانى نظیر فارابى و ابنسینا و ابنرشد، در عین ابداعات و ابتکاراتى که در فلسفه دارند، در واقع پیروان ارسطو هستند. در قرن ششم هجرى شیخ شهابالدین سهروردى با تمایل به مکتب افلاطون و افزون نمودن یافتههاى حکیمان خسروانىِ ایران باستان حکمت اشراق را پایهگذارى کرد. در قرن دهم هجرى نیز صدرالدین شیرازى معروف به صدرالمتألهین با تکیه به سه اصل عرفان، قرآن و برهان حکمتى را ارائه داد که به حکمت متعالیه مشهور شد. عنصر مشترک در میان همه این فلاسفه دیانت اسلامى است.
شما فیلسوفان مسلمان را به عنوان حکیم معرفى کردید. آیا نمىتوان فقیهان شیعه را در فهرست حکماى مسلمان جاى داد؟
چرا نمىتوان! اتفاقاً در قرون گذشته فقیه نامدارى نظیر علامه حلى و در قرن حاضر فقیه جامعى نظیر حاج شیخ محمدحسین غروى اصفهانى را مىتوان در فهرست حکماى مسلمان جاى داد. علامه حلى یک حکیم تمامعیار به شمار مىرود و به همین خاطر مىتواند حکمت اسلامى و وحیانى را بهخوبى عرضه کند و حکیمانه سخن بگوید.
فهرست مطالب کتاب
مقدمه
درباره سیدمصطفى محققداماد
پیشگفتار
فصل اول: زندگى و کارنامه فکرى
خاطره و مخاطره
کجا و ناکجا
فصل دوم: فقه و اصول
عقل و نص
اجتهاد و انتقاد
فصل سوم: تاریخ اندیشه
حکما و علما
فیزیک و متافیزیک
بىعقلى و بىنقلى
فصل چهارم: اندیشه معاصر
عقل و شرع
طبیعت و شریعت
فصل پنجم: فلسفه اسلامى
تأسیس حکمت یمانى
احیاى خرد سینایى
فصل ششم: معارف دینى
متن قرآن و تفسیر قرآن
تصاویر
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب آفاق حقیقت در سپهر شریعت: گفتگوی حامد زارع با سید مصطفی محقق داماد |
نویسنده | حامد زارع، سید مصطفی محقق داماد |
ناشر چاپی | انتشارات ققنوس |
سال انتشار | ۱۴۰۲ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 191 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-04-0356-2 |
موضوع کتاب | کتابهای فلسفه اسلامی، کتابهای مصاحبه |