معرفی و دانلود کتاب هشیاری
برای دانلود قانونی کتاب هشیاری و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب هشیاری
کتاب هشیاری، اثری علمی برای آشنایی با شیوههای کاربردیِ دستیابی به ذهنآگاهی است. الن لنگر با تکیه بر پژوهشهای روانشناختی، سعی کرده خواننده را به درک بهتری از حضور در لحظه و مفهوم آگاهی برساند. در این کتاب با تفاوتهای هشیاری از منظر شرق و غرب آگاه میشوید و خواهید فهمید هشیاری مدنظر نویسنده ریشه در شیوهی تفکر علمی-تحلیلی غربی دارد و از مراقبه و ذهنآگاهی بودایی متمایز است.
دربارهی کتاب هشیاری
کتاب هشیاری (Mindfulness)، منبعی برای آشنایی علمی با مفهوم آگاهی ذهن بهحساب میآید. الن لنگر (Ellen J. Langer)، نویسندهی کتاب، آگاهی را در این اثر با رویکردی علمی بررسی کرده است. از دیدگاه مولف، هشیاری فرایندی پویاست که با توجه فعالانه به تفاوتها، تغییرات و زمینههای جدید در هر موقعیت شکل میگیرد. الن لنگر، که در آمریکا به مادر آگاهی شهرت دارد، هشیاری را برخلاف عادتهای ذهنی و رفتارهای خودکار میداند و تأکید دارد که آگاهی یعنی دیدن واقعیتها با ذهنی باز و آمادگی درک بیشتر دنیای اطراف. در کنار هشیاری، مفهوم ناهشیاری در این اثر بررسی شده است. ناهشیاری، پدیدهای بسیار رایج است که بسیاری از مشکلات شخصی و ارتباطیِ افراد بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم ریشه در آن دارد. ذهنآگاهی، اثربخشی مهمی در جنبههای مختلف زندگی مانند، خلاقیت، تصمیمگیری و پیش داوری دارد.
مطالب کتاب هشیاری با توضیحاتی دربارهی ناهشیاری آغاز میشود. در این بخش توضیح داده شده که برخلاف باور عموم، ناهشیاری بهاندازهای رواج دارد که کمتر کسی قدر هشیاری را میداند و از آن بهره میبرد. در نتیجه با شناخت ناهشیاری، میتوان راههای دستیابی به هشیاری را پیدا کرد. پس از توضیحاتی دربارهی اینکه ناهشیاری چگونه ایجاد میشود و چگونه میتوان در زمان حال و در ارتباط با جنبههای مختلف زندگی هشیاری بیشتری پیدا کرد، نویسنده از ویژگیهای ناهشیاری و ارتباط آن با مفاهیمی مانند عادت و بیحواسی در بخش بعدی این کتاب سخن رانده است. مطالعهی این مفاهیم به خواننده کمک میکند تا تشخیص دهد بسیاری از واکنشها، تصمیمها و برداشتها از محیط، ناشی از ناآگاهی و عملکرد ذهنی خودکار است. با درک این موضوع، فرد میآموزد چگونه آگاهانهتر زندگی کند، از عادتهای ذهنی فاصله بگیرد و در موقعیتهای مختلف با انعطاف ذهنی و حضور فعالانه واکنش نشان دهد.
در ادامهی کتاب هشیاری، دلیلهای ناهشیاری مطرح شدهاند. الگوهای ذهنی تثبیتشده، عادتهای فکری قدیمی، آموزشهای خشک و نظاممند، و تمایل انسان به سادهسازی و دستهبندی امور، بهعنوان برخی از علتهای ناهشیاری شناخته میشوند. الن لنگر، معتقد است زمانی که افراد برای صرفهجویی در انرژی ذهنی، بهجای توجه به تفاوتها، فقط به اطلاعات گذشته یا تعمیمهای کلی تکیه میکنند، وارد وضعیت ناهشیار میشوند. چنین رویکردی، نادیده گرفتن فرصتها، تغییرات و نکتههای مهم زندگی را برای فرد به دنبال دارد.
هزینههای ناهشیاری و موانعی که برای مهارتها، انتظارها و توانمندیهای بالقوهی افراد ایجاد میشود، در بخش بعدی کتاب هشیاری مرور شدهاند. مولف در ادامه، هشیاری از دیدگاه غربی را با هشیاری از منظر فلسفهی شرقی بررسی کرده است. مفهوم هشیاری در این اثر، تفاوتهایی با تمرینهای مراقبه در آیین بودایی دارد. در سنت شرقی، هشیاری بیشتر به معنای سکون ذهن، تمرکز درونی و دوری گرفتن از داوریها و فکرهای سطحی است. در حالی که الن لنگر بر توجه انعطافپذیر، کنشگر و درگیریِ ذهن با دنیای بیرون تاکید دارد.
مطالب کتاب حاضر با توضیحاتی دربارهی کاربرد نتیجههای تحقیقات دربارهی هشیاری در زمینههای مهمی مانند پیری، خلاقیت، کار، پیشداوری و سلامتی، خاتمه پیدا میکند. تمامی مفاهیم این اثر بر اساس پژوهشهای علمیِ دقیق و تحقیقهای دکتر الن لنگر بنا شدهاند.
کتاب هشیاری را انتشارات شما با ترجمهی فرامرز خضرایی، چاپ و روانهی بازار کرده است.
کتاب هشیاری برای چه کسانی مناسب است؟
افرادی که به دنبال منبعی برای آشنایی با عملکرد ذهن هستند، بهعنوان مخاطبهای اصلی کتاب هشیاری شناخته میشوند. مطالعهی این اثر برای مربیهای توسعهی فردی نیز سودمند به نظر میرسد.
در بخشی از کتاب هشیاری میخوانیم
با رویکردی صرفاً منطقی به جهان هستی ما آن را به واسطه دسته بندیهای قبلی ثابت می اِنگاریم. از طرف دیگر به واسطه شهود، جهان را در کُل به صورت فرآیندی جاری ادراک می کنیم. تصور کنید میخواهید یک نهر را توصیف کنید. یک نهر جاری هیچگاه یکسان نمی ماند. هر لحظه آب های تازهای از آن نهر می گذرند و بدون وقفه اندک،اندک به سواحل می رسند. در واقع هر لحظه با نهری متفاوت سرو کار داریم. برای آنکه بتوانیم درباره یک نهر صحبت کنیم لازم است ویژگی ثابتی از آن را بیابیم. در هر رویکرد منطقی در رابطه با نهر باید آن را بدون تغییر در نظر بگیریم و فرض کنیم آن نهر بدون تغییر باقی میماند. زبان و رویکردهای منطقی هر دو، تجربه را بدون تغییر فرض می کنند. در یک رویکرد منطقی شخص از دسته بندی های شکل گرفته در گذشته، استفاده می کند. «من شما را کنار نهری که دیروز با هم بودیم ملاقات خواهم کرد.» در هر زمان ما آن را به صورت همان جویبار کاملاً معین و بدون تغییر می نگریم. به هر حال یک هنرمند یا نویسنده ممکن است نهر را بدون تغییر نبیند و به سادگی طبیعت پویای نهر را تجربه کند، کنار آن بنشیند و پذیرای «طبیعت نهر» شود. ما این رویکرد را هشیارانه یا شهودی می نامیم. این رویکرد فرای دسته بندی های قدیمی و تفکر منطقی است. هنرمند رقّاصی به نام "ایزادورا دانکن" که هنرش بنا به تعریف حرکت و تغییر است، گفت اگر می توانستم هنرم را برای شما معنی کنم، دیگر نیازی به رقصیدن نبود.
ماحصل تجربه شهودی جهان هستی، جریان مستمری است از پدیدارهای متمایز و جدید. از طرف دیگر رویکرد مطلقاً منطقی در خدمت تائید ذهنیت های قدیمی و دسته بندی های خشک و غیرقابل انعطاف است. هنرمندانی که در این دنیا مانند سایرین زندگی می کنند از چنین ذهنیت هایی کناره می گیرند تا ما بتوانیم نظاره گر چیزهای جدیدی باشیم. من اَخیراً در جلسه سخنرانی هنرمند عکاسی بنام "جوئل میروتیس" حضور داشتم. در کمال تعجب موضوع سخنرانی درباره هشیاری بود.
فهرست مطالب کتاب
یادداشت مترجم
پیشگفتار چاپ بیست و پنجم
بخش اول: ناهشیاری
1: مقدمه
2: زمانی که چراغها روشناند و کسی در خانه نیست
تَلِه دسته بندیها
رفتار خودکار (اتوماتیک)
رفتار ناشی از یکسونگری
3: ریشههای ناهشیاری
"ماهر" ناهشیار
تعهد شناختی پیش رس
ناهشیاری و "ناخودآگاه"
اعتقاد به محدودیتها
نظریه خطی بودن زمان، محدود کننده ذهنیتها
نتیجه گرائی
قدرت زمینه
4: هزینههای ناهشیاری
تصویر از خود محدود
خشونت غیر عمد
محدودیت گزینهها
درماندگی آموخته شده
استعداد بالقوه
بخش دوم: هشیاری
5: طبیعت هشیاری
خلق دسته بندیهای جدید
استقبال از اطلاعات جدید
بیش از یک نقطه نظر
کنترل زمینه: پرنده باز آلکاتراز
فرایند پیش از نتیجه
هشیاری در شرق و غرب
6: سالمندی و هشیاری
کنترل و بقاء
معکوس کردن میرائی حافظه
عبور از ذهنیتهای قبلی
گسترش حد عمر
رشد با افزایش سِن
ارتباط "سِن" با زمینه: یک آزمایش
7: عدم قطعیت خلاق
هشیاری و شهود
خلّاقیت و یادگیری مشروط
تمایزها و تشابهها
8: هشیاری در کار
خوش آمدگویی به مشکل
باد ثانویه
نوآوری
مزّیت عدم اطمینان برای مدیران
فرسودگی روانی و قابلیت کنترل
9: کاهش پیشداوری با تشخیص تمایزات
یک بیمار با هر اِسم دیگر
گچ رنگ شده
هشیارانه متفاوت بودن
ذهنیتهای ناتوان کننده
10: هشیاری و سلامتی
دوگانه اِنگاری: ذهنیتی خطرناک
بدن و زمینه
اعتیاد و «زمینه»
دارونمای سنتی: گول زدن ذهن
دارونما: به کارگیری ذهن
پس گفتار: آن سوی هشیاری
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب هشیاری |
نویسنده | الن لنگر |
مترجم | فرامرز خضرایی |
ناشر چاپی | انتشارات شما |
سال انتشار | ۱۳۹۸ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 239 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-6517-08-9 |
موضوع کتاب | کتابهای مدیریت ذهن، کتابهای ضمیر ناخودآگاه، کتابهای مغز انسان |