معرفی و دانلود بهترین کتاب‌های ادبیات جهان، مکاتب و متون ادبی مختلف

چرا باید کتاب‌های ادبیات جهان بخوانیم؟

ادبیات جهان، حوزه‌ی پویایی‌ست که از مرزهای ملی فراتر می‌رود و آثار ادبی متنوعی از فرهنگ‌ها و زبان‌های گوناگون را در بر می‌گیرد. بااین‌حال ارائه‌ی پاسخی کامل به پرسش ادبیات جهان چیست، کمی پیچیده و از دیدگاه‌های مختلف محل بحث است. اگرچه ادبیات جهان قرن‌هاست که هم‌پای تمدن بشری رشد کرده، اما مطالعه‌ در این زمینه از قرن بیست‌ویکم به دلیل رشد ارتباطات و رونق ترجمه، از لحاظ نظری شکوفایی بسیار چشمگیرتری یافته است.

در گذشته عبارت ادبیات جهان به ادبیات اروپای غربی اشاره داشت و این در حالی‌ست که امروزه عبارت ذکرشده، مفهوم گسترده‌تری یافته است. چراکه خوانندگان و دنبال‌کنندگان ادبیات در سراسر جهان تا حد زیادی به ترجمه‌های مختلف آثار ادبی دسترسی دارند. از نظر ونکات مانی، پژوهشگر ادبیات جهان، انتقال اطلاعات باعث جهانی‌سازی ادبیات شد که تحولات و پیشرفت چاپ نیز تأثیر به‌سزایی بر آن داشته است. ظهور ناشران، کتاب‌فروشی‌ها و کتابخانه‌های عمومی هم نقش مهمی بر شکل‌گیری ادبیات جهانی داشته‌اند.

سیر تاریخی ادبیات جهان

در سال 1827 میلادی یوهان ولفگانگ فون گوته، شاعر، ادیب و نویسنده‌ی آلمانی اصطلاح ادبیات جهانی (Weltliteratur) را برای اولین‌بار ابداع کرد و آن را ابزاری برای به چالش کشیدن تسلط ادبیات غرب و ممانعت از غلبه‌ی یک سنت فرهنگی واحد بر دنیا معرفی نمود. او این مفهوم را برای توصیف گردش بین‌المللی ادبیات در جهان و استقبال از آثار غیرغربی در اروپا به‌کار برد و در مصاحبه‌های خود با یکی از شاگردانش، از هیجان مطالعه‌ی ادبیات شرق ازجمله رمان‌های چینی، شعر فارسی و صربی سخن به میان آورد. در دوران پس از جنگ‌های جهانی، مطالعه‌ی ادبیات جهان و ادبیات تطبیقی در آمریکا احیا شد و در اواخر دهه‌ی 1980 و اوایل دهه‌ی 1990، وقایعی همچون همچون پایان جنگ سرد، جهانی‌شدنِ روبه‌رشد اقتصاد و موج‌های جدید مهاجرت، منجر به توسعه‌ی گسترده‌ی مطالعه‌ی ادبیات بین‌الملل در دنیا شد.

مکاتب ادبی در جهان

در گستر‌ی جهان، در هر دوره‌ای از تاریخ ممکن است شرایط اجتماعی، فرهنگی و یا سیاسی باعث ایجاد نظریات، اندیشه‌ها و هنجارهایی شوند که شکل‌گیری یک مکتب ادبی (Literary School) به‌خصوص را رقم بزنند. به همین سبب آثاری که در یک مکتب ادبی به‌خصوص قرار می‌گیرند، از لحاظ فرم و محتوا دارای ویژگی‌های مشابهی هستند. هر مکتب ادبی در هر دوره، پیروان خاص خود را می‌یابد و ممکن است عمری کوتاه یا طولانی داشته باشد. برخی از مهم‌ترین مکتب‌های ادبی غرب عبارت‌اند از:

  • کلاسیسیسم: در نیمه‌ی دوم قرن هفدهم میلادی در اروپا، این مکتب پا گرفت و پیروان آن هنرمندانی بودند که با تأکید بر اصول زیبایی‌شناسی هنر باستان، دست به خلق اثر می‌زدند.
  • رمانتیسم: این جنبش ادبی، هنری و فکری که تحت عنوان رمانتیسیسم هم شناخته می‌شود، در اواخر قرن هجدهم در اروپا ظهور پیدا کرد و تمرکز خود را بر فردگرایی و احساسات فردی گذاشت.
  • رئالیسم: مکتب واقع‌گرایی یا رئالیسم، همان‌طور که از نامش پیداست، به واقعیت‌ها توجه دارد و از خیال و هر آنچه غیر از واقعیت باشد، می‌پرهیزد.
  • سوررئالیسم: در مکتب فراواقع‌گرایی که در قرن بیستم پا به عرصه‌ی ادبیات جهان نهاد، توجه به موضوعات خاص و فراتر از عینیات بسیار پررنگ است. از این رو تقابل با اصول و قواعد طبیعی، از مهم‌ترین ویژگی‌های این مکتب محسوب می‌شود.
  • ناتورالیسم: طرفداران این مکتب بر قدرت طبیعت تأکید دارند و معتقدند هنر و ادبیات، باید به وجوه علمی نیز توجه داشته باشند. امیل زولا، نویسنده‌ی شهیر فرانسوی، به‌عنوان بنیانگذار مکتب ادبی ناتورالیسم (طبیعت‌گرایی) شناخته می‌شود.
  • اگزیستانسیالیسم: این مکتب در فرانسه و قبل از جنگ جهانی دوم شکل گرفت و با مطرح کردن مفاهیمی مثل اصالت وجود، آزادی انسان و توانایی بشر در تعیین معنای زندگی و سرنوشت خود، بر مواردی که تا حدی به فراموشی سپرده شده بودند، تأکید کرد.
  • مدرنیسم: با دگرگونی‌های جامعه‌ی غرب در اواخر قرن نوزدهم و ابتدای قرن بیستم، مکتب مدرنیسم ایجاد شد تا بازتابی از تمدن تازه‌شکل‌گرفته‌ی بشری را در ادبیات، هنر و فلسفه نشان دهد.

اهمیت مطالعه‌ی ادبیات جهان

مطالعه‌ی ادبیات ملل ما را وارد زندگی شخصیت‌های متفاوت می‌کند و باعث می‌شود با تجربیات منحصربه‌فرد هر یک از آن‌ها آشنا شویم. آثار ادبی داستانی، افزون بر روایت یک ماجرا، مخاطب را با تاریخ، جغرافیا و زبان ملل دیگر مواجه می‌کنند. ما می‌توانیم یونان باستان را با «ادیسه» اثر هومر بشناسیم، با «آن فرانک، خاطرات یک دختر جوان» نوشته‌ی آن فرانک، وارد پیچ‌وخم اردوگاه کار اجباری در زمان جنگ جهانی دوم شویم، یا با رمان «خاک خوب» به قلم پرل باک، به تجربه‌ی زندگی در روستاهای چین دست یابیم. همچنین شناخت مکتب‌های ادبی غرب ما را از دوره‌های تاریخی مختلف و شرایط سیاسی و فرهنگی‌ای که باعث شکل‌گیری این مکاتب ادبی شده‌اند، آگاه می‌کند و به‌شکل غیرمستقیم اطلاعات تاریخی را نیز به دانسته‌هایمان می‌افزاید.

با ادبیات برآمده از ملل مختلف، می‌توان در مکان‌های متفاوتی حضور یافت و از اطلاعات فراوانی در باب جزئیات فرهنگی و تاریخی ملت‌ها لبریز شد. این تجربه می‌تواند شفقت و هم‌دلی را به‌شکل وسیع‌تری در وجود ما رشد دهد. ما با درک و شناخت پیدا کردن نسبت به سایر جهان‌بینی‌ها، به شناخت و آگاهی بهتری نسبت به خودمان دست پیدا کنیم. زیرا زمانی که با چالش‌ها، انگیزه‌ها و داستان‌های پیچیده افراد متفاوت روبه‌رو می‌شویم، می‌توانیم در این مواجهه، خرد خود را نیز رشد دهیم.

ادبیات جهان از جنبه‌های دیگری نیز کاربردی است. برای مثال نمایشنامه‌ی «ژولیوس سزار» اثر ویلیام شکسپیر، به مفاهیم مختلفی مثل استراتژی‌های شبه‌نظامی، ارزش‌های سیاسی و حکومتی، قدرت رسانه‌ها و افکار جمعی می‌پردازد؛ مفاهیمی که همچنان کابردی‌اند. در واقع ادبیات جهان می‌تواند کمک بزرگی برای درک چالش‌ها و دست‌یابی به راه‌حل‌های بالقوه باشد. به‌طور کلی خواندن ادبیات ملل این امکان را به ما می‌دهد تا درک دقیق‌تری نسبت به مسائل و دیدگاه‌های جهانی داشته باشیم و نسبت به مضامین جهان‌شمولی مثل جنگ، نژادپرستی، خشونت، فقر، تبعیض جنسیتی و... به‌شکل بنیادی‌تری آگاهی پیدا کنیم.

دسته‌بندی کتاب‌های ادبیات جهان در کتابراه

برای آشنایی با ادبیات جهان، کتاب‌های بسیار متنوعی پیش رویتان قرار دارد که از نگاه‌ها‌ و جنبه‌های متعددی به تولیدات ادبی ملل نگاه می‌کنند. برای مثال اگر به ادبیات روسیه علاقه‌مند باشید، مطالعه‌ی کتاب «ادبیات روس به روایتی دیگر» به قلم زهره روحی، برایتان لذت‌بخش خواهد بود. برای آشنایی با نثرهای متفاوت در ادبیات عرب، ادبیات فرانسه، ادبیات انگلیس و... می‌توانید به سراغ مطالعه‌ی انواع جستارهای خارجی مثل «باغ پیامبر» اثر جبران خلیل جبران، «عاشقانه‌ها» به قلم ویکتور هوگو و «رهایی» نوشته‌ی ویرجینیا وولف بروید.

چنانچه بخواهید به عمق جذابیت‌های دنیای ادبیات نقب بزنید تا جزئیات ریزبینانه‌ی فرهنگ ملت‌ها را کشف کنید، در کنار خواندن جستارهایی مثل «نقشه‌هایی برای گم شدن» نوشته‌ی ربکا سولنیت، خواندن کتاب‌های نامه‌نگاری مثل «رمانتیک‌های عاشق» به کوشش کاوه میرعباسی و کتاب «آوازهای کوچکی برای ماه: نامه‌های گوستاو فلوبر و ژرژ ساند» که به قلم این دو نویسنده نگاشته شده‌اند، برای شما بسیار جذاب خواهد بود.

خوب است بدانید که برای دسترسی آسان به نسخه‌های الکترونیک و PDF این کتاب‌ها و بیشتر از این‌ها، می‌توانید به آثار طبقه‌بندی‌شده در وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه که در دل دسته‌های «مقاله و جستار خارجی»، «نثر ادبی»، «نامه نگاری»، «ادبیات کودک و نوجوان»، «مکاتب ادبی»، «ادبیات روسیه»، «ادبیات ترکیه» و «ادبیات عامه» جای داده شده‌اند، مراجعه‌ کنید و به‌سادگی برای خرید و دانلود اثری که در نظر دارید، اقدام کنید.

خواندن کتاب‌های ادبیات جهان را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

تمام کسانی که از هم‌نشینی با کلمات لذت می‌برند و دلشان می‌خواهد با شناخت پیدا کردن نسبت به شاهکارهای ادبی جهان، با ملیت‌های نقاط دور و نزدیک آشنا شوند و از زیروبم ادبیات ملل و نگاه نویسندگان جهان به زندگی آگاهی یابند، می‌توانند با خرید و دانلود نسخه‌های الکترونیک و PDF بهترین کتاب‌های مرتبط با ادبیات جهان به هدف خود دست یابند.

پرطرف‌دارترین کتاب‌های ادبیات جهان در کتابراه

مطالعه‌ی شاهکارهای ادبی جهان و آشنایی با پیچیدگی‌ها و خصایص هر کدام، همواره در میان اکثر افراد کتاب‌خوان موضوع جذابی محسوب می‌شود. از این رو در وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه بهترین کتاب‌های این عرصه در قالب نسخه‌های الکترونیک، صوتی و PDF، برای خریداری و دانلود در اختیار کاربران قرار گرفته‌اند. گفتنی‌ست مخاطبان به برخی از این عناوین توجه ویژه‌ای نشان داده‌اند و یا حتی با بحث درباره‌ی آن‌ها، دیگران را به مطالعه‌ی این کتب دعوت کرده‌اند. کتاب‌هایی مثل «دفترچه‌ها» به قلم آلبر کامو، «رها و ناهشیار می‌نویسم» اثر ادر لارا و «نامه‌های جویس به نورا» نوشته‌ی جیمز جویس، ازجمله‌ی این عناوین هستند که با برخورداری از محتوایی خواندنی، در میان کتاب‌های پرطرف‌دار و پرفروش کتابراه قرار گرفته‌اند.

همین حوالی دوردست

همین حوالی دوردست
بدون روایتی برای گفتن یا شنیدن، ما که هستیم؟ ربکا سولنیت در کتاب «همین حوالیِ دوردست» از نقش داستان‌ها در زندگی می‌گوید و به ما نشان می‌دهد که این داستان‌ها هستند که ما را روایت می‌کنند، نه اینکه ما راوی داستان‌ها باشیم. چهارده جستار این کتابِ پرافتخار جملگی پیامی یکسان برای ما در بر دارند: باید بکوشیم تا در زندگی‌مان به یک داستان‌سرا تبدیل شویم.
۵۵۰۰۰ تومان
دریافت کتاب

ناظم حکمت در قلب پیرایه: نامه‌ها و عاشقانه‌های بانوی گیسو حنایی

ناظم حکمت در قلب پیرایه: نامه‌ها و عاشقانه‌های بانوی گیسو حنایی
ماجرای یک عشق از خلال نامه‌نگاری! کتاب «ناظم حکمت در قلب پیرایه» مجموعه‌ای از نامه‌های پیرایه به ناظم حکمت، شاعر برجسته‌ی ترکیه‌ای، است. این کتاب که به‌همت نازان آریسوی گردآوری شده، تاکنون 121 بار در کشور ترکیه تجدید چاپ شده و در صدر پرفروش‌های نیویورک‌تایمز نشسته است.
۴۰۰۰۰ تومان
دریافت کتاب